Учені з Університету Чжеджанг в Ханчжоу, Китай, разом з колегами, провели дослідження причинно-наслідкового зв’язку між споживанням кави та мігренею, використовуючи двовибірковий менделівський рандомізаційний (MR) аналіз.
В ході повногеномного дослідження асоціацій (GWAS) на основі даних з Британського біобанку, де було включено 375 тис. осіб, було отримано дев’ять однонуклеотидних поліморфізмів, пов’язаних із споживанням кави. Аналіз GWAS мігрені з 59 тис. випадків та 316 тис. контрольних суб’єктів не підтвердив причинно-наслідкового зв’язку між генетично передбаченим збільшенням споживання кави на 50% та ризиком будь-якої форми мігрені.
Автори наголошують, що «результати дослідження не підтверджують причинно-наслідкового впливу генетичного збільшення споживання кави на будь-який тип мігрені, узгоджуючись з аналізами чутливості».