Доктор Чінацу Ксахара, провідний учасник дослідження, з дитинства вживає мелку рибу і тепер рекомендує її у раціоні своїх дітей. Разом із доцентом Такасі Тамурою та професором Кенджі Вакаї з Медичної школи Університету Нагої вони досліджують корисні властивості мелкої риби, повідомляє «Хайтек».
Мелка риба, така як кілька, атлантична мойва, японська корюшка та маленькі сушені сардини, традиційно вживаються японцями цілком, включаючи голову, кістки та органи, що багаті мікроелементами, такими як кальцій та вітамін А.
Дослідники аналізували зв’язок між споживанням мелкої риби та ризиком смертності серед японців. У дослідженні взяли участь 80 802 людини віком від 35 до 69 років по всій Японії. Частота споживання мелкої риби оцінювалась за допомогою анкети на початковому етапі дослідження. Спостереження тривало 9 років, під час яких було зафіксовано 2 482 випадки смерті, з яких приблизно 60% пов’язані з раком.
Результати показали, що у жінок, які регулярно споживали мелку рибу, значно зменшився ризик смертності від будь-яких причин і від раку.
У жінок, які споживали мелку рибу 1-3 рази на місяць, 1-2 рази на тиждень і 3 і більше разів на тиждень, ризик смертності від будь-яких причин зменшувався в 0,68, 0,72 і 0,69 разів відповідно, а ризик смертності від раку — в 0,72, 0,71 і 0,64 разів порівняно з тими, хто рідко споживав мелку рибу.
Після урахування додаткових факторів, таких як вік, шкідливі звички, ІМТ та споживання різних поживних речовин і продуктів, вчені виявили, що у жінок, які часто споживали мелку рибу, було менше шансів померти від будь-яких причин. Дослідники прийшли до висновку, що включення мелкої риби в раціон є простою та ефективною стратегією для зниження ризику смертності серед жінок.
Аналогічна тенденція в спаді ризику смертності виявлена і серед чоловіків, хоча вона не мала статистичної значущості. Причини цього залишаються невідомими, і додаткові дослідження необхідні для встановлення точних причин.