Міністерство охорони здоров’я України рекомендує вживати принаймні 400 грамів овочів і фруктів щодня, зокрема овочі повинні становити близько половини цієї кількості. Це допоможе знизити ризик ожиріння, серцево-судинних захворювань і деяких видів раку, повідомляє УНН з посиланням на МОЗ.
За словами представників МОЗ, літо — ідеальний час для використання сезонних фруктів і овочів, щоб перейти до здорових харчових звичок. Ці продукти також легше зберігаються порівняно з м’ясо-молочними продуктами, що робить їх надзвичайно цінними під час тривалих відключень електроенергії.
Згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2017 році через недостатнє споживання овочів і фруктів у світі сталося 3,9 мільйонів смертей. В МОЗ підкреслили, що дефіцит цих продуктів у раціоні може збільшити ризик розвитку неінфекційних захворювань, таких як ожиріння, серцево-судинні захворювання та деякі види раку.
Міністерство наголошує на важливості різноманітності вживання овочів і фруктів, оскільки кожен вид має унікальний склад корисних речовин. Також рекомендується віддавати перевагу місцевим продуктам.
Експерти також підкреслюють, що вживання свіжих овочів є найкращим варіантом, але заморожені або консервовані без додавання солі або цукру також можуть бути корисними.
«Додавання овочів і фруктів до кожного прийому їжі сприяє отриманню максимального спектра поживних речовин», — зазначають у МОЗ.
Міністерство радить поступово впроваджувати здорові звички у щоденне життя, що значно сприятиме профілактиці багатьох хвороб.